Beslag op vakantiegeld mag dat?

Het vakantiegeld komt er weer aan. Voor veel mensen een fijn extraatje, maar als je schulden hebt kan het zijn dat je gehele vakantiegeld direct naar de deurwaarder gaat. Hier zijn regels voor wanneer dit wel en niet in beslag genomen mag worden.

Ligt er al loonbeslag op iemands inkomen dan is de kans aanwezig dat je niet (geheel) over het vakantiegeld kan gaan beschikken. De deurwaarder stelt altijd een beslagvrije voet vast. Al het inkomen wat boven de beslagvrije voet ligt wordt afgedragen aan de deurwaarder. Zo ook het gehele vakantiegeld.

Maar het komt ook voor dat de beslagvrije voet hoger is bepaald dan het daadwerkelijke inkomen is. Op dat moment kan iemand maandelijks niks afdragen aan een deurwaarder. Dit kan gelden voor cliënten met een zeer laag salaris, bijstandsuitkering waar ook de kostendelersnorm geldt. In dat geval mag niet het gehele vakantiegeld in beslag genomen worden door de deurwaarder. Zij moeten dan een berekening maken welk deel er in beslag genomen mag worden en welk deel alsnog aan de cliënt moet worden uitbetaald. Wordt alsnog het gehele vakantiegeld in beslag genomen dan moet je hier bezwaar tegen maken zodat het deel waar geen beslag op gelegd mag worden alsnog bij de cliënt terecht komt.

In het volgende artikel vind je uitgebreidere informatie hoe deze regel en berekening werkt. Twijfel je of de deurwaarder zich wel aan de regel houdt bij jou cliënt trek dan aan de bel.

Categorie: