Alimentatie

Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had ben je verplicht om elkaar na de scheiding financieel te onderhouden.

De bijdrage die de meest verdienende partner aan de ander betaald heeft partneralimentatie. Wat de hoogte van de partneralimentatie is, kan je samen met je ex-partner afspreken. Een advocaat, belastingadviseur of mediator kan daarbij helpen. Ook het Nibud geeft veel informatie over het berekenen van partneralimentatie.

Zijn er ook kinderen uit het huwelijk/samen zijn gekomen, dan zal er ook kinderalimentatie betaald moeten worden. De rechter heeft de hoogte hiervan bepaald. Nibud heeft ook informatie over kinderalimentatie  op hun site.

Als je partneralimentatie ontvangt of betaalt, heeft dat gevolgen voor de belastingaangifte en toeslagen.
Ontvang je partneralimentatie dan moet je de hoogte hiervan optellen bij je inkomen. Als je partneralimentatie betaald, dan mag je partneralimentatie die je betaalt, opgeven als aftrekpost in de aangifte. Daardoor wordt het jaarinkomen in de aangifte lager. De belastingdienst gaat voor de definitieve berekening van de toeslagen uit van dit jaarinkomen en daardoor heb je misschien recht op meer toeslagen. Geef je gewijzigde inkomen door met Mijn toeslagen.

Let op! Kinderalimentatie is niet aftrekbaar.
Kijk goed wat voor jou van toepassing is, je vind op de site van de belastingdienst meer informatie met uitleg over alimentatie.