Bankrekening en IBAN

Je hebt een bankrekening nodig waarop je loon, uitkering of studiefinanciering gestort kan worden. Daarnaast moeten er natuurlijk ook rekeningen van worden betaald.

Soorten bankrekeningen
Heel simpel gezegd zijn er 2 soorten bankrekeningen; een betaalrekening en een spaarrekening. Bij zowel de betaalrekening als spaarrekeningen worden vaak verschillende soorten aangeboden door banken met bijv. verschillende rentes.

Zoals je waarschijnlijk al verwacht is de betaalrekening alleen voor het betalen van rekeningen en het ontvangen van inkomen. De spaarrekening is bedoeld om geld te sparen voor een langere periode. Over dit gespaarde geld ontvang je rente van de bank. Het verschilt per hoogte van het bedrag en per rekening hoeveel rente je ontvangt. Kijk hier goed naar wanneer je een rekening wilt afsluiten!

Je hebt ook de mogelijkheid om een internetrekening te nemen. Dat is eigenlijk ook gewoon een betaal of spaarrekening maar dan via internet. 

Je kan ook via PayPal rekeningen betalen. Dit is een online betaaldienst en wordt gekoppeld aan je normale betaalrekening of aan een creditcard

Een bankrekening openen
Als je hebt gekeken bij welke bank je een rekening wilt openen is het belangrijk om ook te kijken naar wat voor bankrekening je wilt hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je niet rood kan staan op je bankrekening, dit kost je vaak veel geld!

Wanneer je hebt besloten welke bankrekening je wilt kan je soms online of anders bij een kantoor van de bank de rekening openen. Het hebben van een bankrekening kost wel geld, vaak wordt dit per kwartaal afgeschreven van je rekening. Houd hier rekening mee, en let hier ook op bij het zoeken naar een goede bankrekening.

IBAN nodig bij betalingen
IBAN is jouw bankrekeningnummer. IBAN is bedacht om makkelijker te kunnen betalen tussen verschillende landen.

In Nederland bestaat je IBAN uit 6 letters en 12 cijfers. NL betekent Nederland. Daarna komen er twee cijfers. Dit is het controle getal. Hieraan kan de bank zien of een IBAN dat je ergens hebt ingevuld klopt. Na het controle getal staan vier letters die laten zien bij welke bank jij een rekening hebt. Aan het eind staan tien cijfers. Dat is jouw oude bankrekeningnummer met één of meer nullen ervoor. Jouw IBAN kan je vinden op je eigen bankpas. Vanaf nu moet je altijd als je geld over wil maken het IBAN nummer gebruiken.